عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با بیان اینکه متخصصان درمان درد، بدون جراحی‌های سنگین و با روش‌های کمتر تهاجمی، دردهای بیماران را کنترل می‌کنند، گفت:

کنترل درد برای بیماری‌های مختلف از سردردها گرفته تا مشکلات کمر، آتروزهای مفاصل، بیماری‌های سرطانی و….. انجام می‌شود و به این بیماران کمک می‌کند مجبور به تحمل درد نباشند.

دکتر آرتادخت خشوعی با اشاره به رشته تخصصی درد اظهار کرد: رشته درد، رشته جدیدی است و حدود ۱۰ تا ۱۵ سال پیش وارد ایران شده و قدمت جهانی آن نیز کمتر از ۷۰ تا ۸۰ سال است. با توجه به بروز بیماری‌هایی مانند سرطان‌ها، بیماری‌های زمینه‌ای و افزایش وجود افراد مسن در جامعه و اینکه برخی از این افراد امکان جراحی برای کنترل دردها را ندارند، برای ارائه خدمات بیشتر و بهتر به این بیماران این رشته گسترش یافت.

وی افزود: متخصصان این رشته بدون جراحی‌های سنگین و با روش‌های کمتر تهاجمی، دردهای بیماران را کنترل می‌کنند. پیشرفت‌های پزشکی، افزایش امید به زندگی و افزایش تعداد افراد مسن در جامعه و همچنین افزایش کیفیت زندگی و توجه به پیشرفت‌های علمی می‌طلبد سطح استاندارد بالاتر برود و دردهای ناشی از مشکلات جسمانی یا بعد از عمل‌های جراحی کنترل شوند تا بیماران به دلیل تجربه‌های دردناک آسیب‌های روحی و روانی و عصبی نشوند.

این متخصص بیهوشی بیان کرد: کنترل درد برای بیماری‌های مختلف از سردردها گرفته تا مشکلات کمر، آتروزهای مفاصل، بیماری‌های سرطانی و….. انجام می‌شود و به این بیماران کمک می‌کند مجبور به تحمل درد نباشند.

وی با اشاره به چگونگی کنترل درد بیماران افزود: طبق معاینات و شرایط بیمار، درمان‌های خوراکی و دارویی، درمان‌های ورزشی، فیزیوتراپی، آب درمانی و کمک گرفتن از دستگاه‌ها برای کنترل درد بیمار انجام می‌شود و در بسیاری موارد، دردهای این بیماران قابل درمان هستند.

خشوعی عنوان کرد: باید مانند بیماری فشار خون بالا یا دیابت، دردها کنترل شود و به حدی برسد که بیمار بتواند روزمرگی‌های زندگی را انجام دهد و و زندگی نرمال و بدون درد داشته باشد.

وی با بیان اینکه این رشته طیف‌های مختلف بیماری‌ها را شامل می‌شود، افزود: پاسخ به درمان و انتخاب روش‌ها برای هر بیمار متفاوت است و باید متناسب با وضعیت بیمار، بهترین روش برای بیمار انجام شود تا کیفیت زندگی فرد بالاتر و اثربخشی او در جامعه بیشتر شود که چنین اثرگذاری ثابت شده است.

این فلوشیپ درد گفت: بسیاری از بیماران از عمل جراحی ترس و واهمه دارند و تمایل دارند با روش‌های کمتر تهاجمی، دردها را کنترل کنند. بسیاری از اعمال کنترل درد با بیهوشی کامل انجام می‌شود و در آن، باز شدن پوست یا اسکار خیلی کمتر از جراحی است و در بسیاری از موارد هم کار بیمار به صورت سرپایی انجام می‌شود با این وجود، در بسیاری از موارد اثربخشی آن نیز کمتر از جراحی نیست و با پیشرفت این رشته در برخی موارد، می‌تواند درمان‌های بسیار اثربخش‌تری هم داشته باشد.

وی بیان کرد: بسیاری از بیماران که شرایط جراحی را ندارند یا خود پذیرای جراحی نیستند، از سوی پزشکان مختلف به متخصصان درد ارجاع داده می‌شوند. برخی بیماران هم مستقیم به متخصصان این رشته مراجعه می‌کنند و پس از معاینه در صورت نیاز به همکاران دیگر ارجاع داده می‌شوند زیرا برخی اوقات نیاز به جراحی دارند.

خشوعی با اشاره به گستردگی طیف کار در رشته درمان درد گفت: از جوان ۲۰ ساله دچار کمردرد تا فرد سالمند ۸۰ ساله و بالاتر برای کنترل درد مراجعه می‌کنند و بنا به شرایط سنی و جسمانی، بهترین روش برای بیماران انجام می‌شود.